De aanleg van een glasvezelnetwerk door bewonersinitiatief Glasvezel Zuidenveld
De aanleg van glasvezel is ontzettend kostbaar. Glasvezel Zuidenveld wil de toegang tot écht toekomstbestendige verbindingen via glasvezel bereikbaar maken voor iedereen in onze gemeente. Wij zijn ervan overtuigd dat dat dé beste manier is om onze gemeente vitaal, leefbaar en aantrekkelijk te houden. We hopen op uw steun en deelname. We doen het voor elkaar en met elkaar!
Op deze pagina vindt u een algemeen overzicht van de stappen in de aanleg. De nadruk ligt hier op wat u kunt verwachten en welke belangrijke momenten u kunt opmerken. Voor meer informatie kunt u, zodra we dat beschikbaar hebben, zich inschrijven voor een gepersonaliseerde aanleg-planning.

De drie belangrijkste momenten in de aanleg van het glasvezelnetwerk
Het graafwerk
Dit is het graafwerk in de gemeentegrond, de zogeheten civiele werkzaamheden.Eerst wordt er vanaf de wijkcentrale naar uw buurt gegraven, vervolgens word er in uw buurt gegraven en uiteindelijk wordt er ook naar uw woning toe een kabel in de grond gelegd. Soms wordt dat laatste stuk ook gegraven, maar heel vaak kan de kabel onder de grond door naar uw gevel “geschoten” worden met een dikke ijzeren staaf die een raket wordt genoemd. Tijdens de civiele werkzaamheden worden er buizen door de straten aangelegd en worden er ondergrondse distributiepunten geplaatst. Er loopt een hoofdbuis van de wijkcentrale naar deze distributiepunten en vanaf de distributiepunten (of DP’s) lopen er buizen naar de woningen.
De huisaansluitingen
Bij de huisaansluitingen worden de glasvezelkabels, die dan al bij de gevel liggen, bij uw huis naar binnen gebracht en getest. U krijgt hier een brief over: uw huisaansluiting gaat gemaakt worden en in deze brief staat een afspraakmoment genoemd. U kunt deze afspraak online of telefonisch bevestigen of wijzigen. Binnen het afgesproken tijdvak komt een monteur uw huisaansluiting (vaak afgekort tot HAS) maken. De kabel wordt naar binnen gebracht en het kleine, witte vierkante glasvezelkastje wordt in de meterkast gemonteerd. Zo’n glasvezelkastje heet in vaktermen een FTU, een Fiber Termination Unit. Als de FTU op z’n plaats zit, wordt gecontroleerd of uw aansluiting een goede verbinding heeft met de wijkcentrale. Wanneer alles in orde wordt bevonden, wordt uw adres in het registratiesysteem van de aannemer gereed gemeld aan de aanbieders.
De aanbieders komen hun diensten activeren
Als u een abonnement heeft genomen (en dat heeft u natuurlijk!), krijgt de aanbieder automatisch een signaal als uw adres gereed is voor ingebruikname, ook wel bekend als een activatie. Het registratiesysteem van de aannemer is grotendeels geautomatiseerd en geeft dus automatisch door aan uw provider dat uw adres klaar is voor installatie. Vervolgens maakt de provider een afspraak met u voor de installatie van het modem. Als de FritzBox in de meterkast hangt, wordt de aansluiting verder compleet gemaakt en wordt gecontroleerd of deze naar behoren werkt. De installatiewerkzaamheden verschillen per provider, voorkom teleurstellingen en informeer u vooraf goed wat bij uw provider wel en niet tot de installatie behoort!
Waar moet u rekening mee houden
De aanleg van een glasvezelnetwerk zo groot als dat van het bewonersinitatief Glasvezel Zuidenveld is geen kleine onderneming. Er zijn dan ook enkele zaken die zinvol zijn om rekening mee te houden in de hierboven genoemde stappen.
Overlast bij de graafwerkzaamheden
U krijgt een brief wanneer er bij u gegraven zal worden, zodat u daar rekening mee kan houden. Glasvezel Zuidenveld vindt het belangrijk dat er zo min mogelijk overlast is van de graafwerkzaamheden, maar enige overlast is niet te vermijden als er zoveel graafwerk verricht gaat worden. Heeft u naar uw idee onredelijk veel last van de aanleg? Laat het ons weten, zodat wij kunnen kijken of er iets aan gedaan kan worden.
Het lijkt lang te duren voor de huisaansluiting komt
Op de achtergrond wordt er, naast de drie belangrijke punten hierboven, natuurlijk nog veel meer gedaan aan de aanleg. Na het graafwerk worden er vezels geblazen en gelast, getest en aangesloten. Daardoor kan het soms lijken alsof er wekenlang niets gebeurt. De huisaansluitingen verlopen bovendien op distributiepunt en niet op straat, waardoor het ook nog eens kan lijken alsof al uw buren al zijn of worden aangesloten terwijl u nog niets heeft vernomen. De huisaansluiting komt ongeveer 3 maanden nadat de kabel tot uw gevel is aangelegd.
De aanbieder is geweest, maar de dienst is niet naar wens
Stel, u heeft dit hele aanleg traject doorlopen en u blijk toch geen goede of snelle verbinding te hebben! Werkt naar uw idee niet alles naar behoren? Controleer dan eerst zelf waar de oorzaak van het probleem zou kunnen zitten. Controleer of uw apparatuur en bekabeling wel up to date is, voer een goede speedtest uit, meet indien mogelijk de wifi-sterkte, reset uw tv-kastje als tv kijken problemen oplevert, kortom: probeer eerst het nodige uit te sluiten. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met uw provider. Houd er rekening mee dat de helpdesk van de providers soms erg druk is en dat u even moet wachten voordat u aan de beurt bent. Begrijpt u iets niet of lijken de provider en u langs elkaar heen te praten of gaan er andere zaken mis: neem dan contact op met Glasvezel Zuidenveld, wij zullen ons uiterste best doen om u te helpen.