Bewonersinitiatief Glasvezel Zuidenveld - Bewonersinitiatief voor glasvezel voor iedereen in de gemeente Coevorden

We rollen de kabels voor u uit

Over bewonersinitiatief Glasvezel Zuidenveld

Een gemeentebreed Bewonersinitiatief dat glasvezel in heel Coevorden wil aanleggen

Zonder hoge aanlegkosten en zonder maandelijkse toeslagen. Wel met de hoogste snelheden en de meeste mogelijkheden. Het gebrek aan overal beschikbare en betaalbare toegang tot snel internet is een bedreiging voor onze gemeente. Samen met al onze medebewoners pakken we dat probleem aan, we gaan samen de hele gemeente voorzien van een toekomstbestendig en hoogwaardig glasvezelnetwerk waarop de hoogste internetsnelheden mogelijk zijn en waar we allemaal van de modernste diensten gebruik kunnen maken.

Over Glasvezel Zuidenveld

Voor elkaar en met elkaar

In de gemeente Coevorden waren vanaf eind 2015 zes initiatieven actief met de aanleg van glasvezel. Deze 6 initiatieven omvatten alle 27 dorpen en het buitengebied van de gemeente. In de stad Coevorden ligt al glasvezel. De zes initiatieven kwamen er al snel achter dat samenwerking de kansen op een goede financiering en de technische mogelijkheden van het netwerk vergroot. Wat voor ons voorop staat is de invloed van de bewoners. In augustus 2017 is het besluit genomen om samen te gaan onder de naam ‘Glasvezel Zuidenveld’. Zuidenveld is de oude naam van het gebied en de naam past mooi in het plaatje van de namen van andere initiatieven in de provincie. Het werkgebied omvat 9.400 potentiele aansluitingen. Belangrijk is ook dat de gemeente Coevorden en de provincie Drenthe alle medewerking verlenen. We zijn een initiatief vanuit de bevolking en vinden dat glasvezel een belangrijke rol speelt in de leefbaarheid van ons platteland. Daarom gaan we zelf als stichting Glasvezel Zuidenveld het netwerk aanleggen. We hebben Gerhard Kippers gevraagd om bij ons parttime directeur te worden. Gerhard heeft veel ervaring opgedaan bij het succesvol opzetten van een glasvezelnetwerk in de gemeente De Wolden. Eind 2018 hadden we een aantal grote stappen achter de rug. Er zijn drie financiers gevonden: de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe en Rendo’s glasvezeldochter RE-NET. Ook de providers zijn nu bekend. Twee consumentenproviders en 1 zakelijke. Daarna moest het gebeuren; voor 1 april 2019 moesten we in het hele gebied maar liefst 40% abonnementen halen!

En die 40%, die kwam er! Door de inzet van onze vele toegewijde vrijwilligers haalden we zelfs meer dan de vereiste 40%. Twee weken later raakte de teller zelfs de 50% aan, wat bijna ongehoord is bij zulke trajecten waarbij een % gehaald moet worden. Wat een geweldige steun van onze buren en mede-inwoners van de gemeente.

En nu, driekwart in 2019, is de aanleg al aardig op gang. We verwachten dat de aanleg in zijn geheel 2 jaar in beslag zou nemen, maar bij zulke grote projecten is vertraging eerder regel dan uitzondering en wij houden er dan ook rekening mee dat er uitloop zal zijn. Tijdens de aanleg blijft ons bewonersinitatief zelf in de leiding, waarmee we ervoor willen zorgen dat iedereen die ons initatief zo geweldig heeft gesteund ook op de juiste manier voorzien zal worden van een aansluiting.

Waarom glasvezel?

Het gebrek aan overal beschikbare en betaalbare toegang tot snel internet is een bedreiging voor onze gemeente. Samen met al onze medebewoners pakken we dat probleem aan, we gaan samen de hele gemeente voorzien van een toekomstbestendig en hoogwaardig glasvezelnetwerk waarop de hoogste internetsnelheden op mogelijk zijn en waar we allemaal van de modernste diensten gebruik kunnen maken.

Iedereen doet mee

De aanleg van glasvezel is ontzettend kostbaar. Glasvezel Zuidenveld wil de toegang tot écht toekomstbestendige verbindingen via glasvezel bereikbaar maken voor iedereen in onze gemeente. Dankzij de enthousiaste deelname van meer dan 50% kunnen wij iedereen aansluiten. Wij zijn ervan overtuigd dat dat dé beste manier is om onze gemeente vitaal, leefbaar en aantrekkelijk te houden. We doen het voor elkaar en met elkaar!

Geen Aansluitkosten

Omdat glasvezel zo duur is, worden in de meeste projecten aansluitkosten gevraagd. € 1800,- eigen bijdrage of een terugkerend maandelijks bedrag van € 15,- is heel gewoon. Glasvezel Zuidenveld doet het anders. Iedereen die een abonnement neemt krijgt geheel kosteloos een aansluiting. Alleen zo wordt glasvezel bereikbaar voor iedereen!

Leefbaarheid

Glasvezel is een middel, geen doel. Met glasvezel krijgt onze leefgemeenschap een enorme sprong in mogelijkheden en daarmee leefbaarheid. Straks hebben we allemaal 500 Mbit of meer tot onze beschikking, maar eigenlijk begint het dan pas. We hopen bij te dragen aan het vitaal, aantrekkelijk en leefbaar houden van onze gemeente door glasvezel!

Wat krijgt u en wat kost het

Iedereen aangesloten op glasvezel, zonder kosten voor onze medebewoners en met de hoogst mogelijke kwaliteit

Wat krijgt u

Een gratis glasvezelaansluiting. Een gemiddelde aansluiting in de gemeente Coevorden kost ca 1600 euro, dus die hebt u alvast binnen.

Maar wat heeft u dan binnen? Een klein vierkant wit kastje, de “FTU” (Fiber Termination Unit) in de meterkast of op een andere plek in uw woning als u daar de voorkeur aan geeft of als de meterkast niet op een handige plek zit.

Met alleen de FTU in huis kunt u nog geen gebruik maken van het internet. Daarvoor moet de door u gekozen provider eerst een modem komen plaatsen. Dat modem is het nieuwste model FritzBox. Bijzonder aan dit modem is dat de aansluiting op de FTU óók door middel van een glasvezelkabeltje geschiedt. Een optimale doorgifte van het signaal dus.

Wat kost het?

Als u nú een abonnement afsluit, dan kost de glasvezelaansluiting tot in uw woning u niets.

Een abonnement op internet, televisie en telefonie via glasvezel is er al voor minder dan €50,- per maand, maar dan wel met een snelheid van 1.000 megabit per seconde, al snel zo’n 400x zo snel als een vergelijkbare aansluiting via de koperverbindingen van Ziggo of KPN. Bent u supertevreden over uw huidige tv-aanbod en wilt u dat voor geen goud missen? Dat kan. Dan behoudt u alleen de televisie van uw huidige provider en neemt het supersnelle internet erbij. Een abonnement met alleen internet heeft u al voor nog geen 40 euro in de maand.